Over Parkinson

ZIEKTE VAN PARKINSON 

WANNEER HERSENCELLEN OP DE LOOP GAAN

 De ziekte van Parkinson kent zijn oorsprong in de substantie nigra, een klein deeltje van de hersenstam. De zenuwcellen  in dat gedeelte zorgen voor de aanmaak van dopamine, een stof die signalen van onze hersenen naar de spieren overbrengt. Een tekort aan dopamine zorgt voor motorische problemen, zoals mogelijk beven, vertraagde of ongewenste bewegingen,  evenwichtsstoornissen.

Symptomen worden zichtbaar wanneer er  ongeveer een 60 à 70 % van deze cellen is afgestorven. Het is echter nog veel meer dan dat. Buiten de lichamelijke gevolgen brengt de ziekte van Parkinson ook heel wat niet-motorische symptomen met zich mee. Zoals daar zijn: impulsief, druk of ontremd gedrag, een moeizamere informatieverwerking en concentratieverlies.

Het is hierbij belangrijk te weten dat niet alle symptomen bij iedereen voorkomen en dat de snelheid waarmee de ziekte vordert voor elke persoon anders is.

Wenst u meer te weten te komen over de ziekte, hebt u behoefte om in contact te komen met de plaatselijke zelfhulpgroep of hebt u behoefte om eens een gesprek aan te gaan :


1)  www.vip-krantje.com


2)  Zelfhulpgroep  voor patiënten jong van hart: 

   elke tweede woensdag van de maand bijeenkomst in de benedenzaal van

   ‘De Meerloop’, Begijnhof, Turnhout. 

   Startuur: 19.30 u (einde voorzien rond 21.30/22.00 u)

   Contact: Jen Govaerts 014 678976, Simone Van Beurden 014 65 70 77,

   Jozette Rijnders 014 67 97 08


3) Wenst u adres en gegevens van een zelfhulpgroep uit uw eigen streek of …  

   Ook Move for Parkinson helpt u eveneens graag verder op weg.

   Dit kan door een mailtje te sturen naar chantal@moveforparkinson.be